De Tweede Wereldoorlog heeft gezorgd voor veel verhalen. Mooie verhalen over strijd en verbintenis maar ook trieste verhalen over verdriet en pijn. Stuk voor stuk verhalen die we niet mogen vergeten. De belevenissen en verhalen die betrekking hebben op Meierijstad zijn er in grote getale. Een kleine greep uit de verhalen zijn verwerkt in de Escaperoute Meierijstad. Wil je de volledige verhalen lezen? Lees hier verder.
Verhalen
Hier verrees mijn phoenix uit zijn as
Over Carmen Ladner en Elaine Smith
De Tweede Wereldoorlog barstte van bruut geweld en bloedvergieten. Heel af en toe was er een sprankje hoop op vrede en geluk. Liefde hield mensen op de been. Ook de liefde tussen Elaine Smith en haar parachutist Carman Ladner was veelbelovend. Ze ontmoetten elkaar eind jaren ’30 in Augusta (Maine, VS). Elkaars gedroomde liefde. Samen mijmerend over de toekomst, hun eigen bloemenwinkel. Elke dag een bloem voor haar…
De Duitse badjuffrouw en het boekenwinkeltje
Over Arnold van den Hoogenhoff en Paula Pottgiesser
1933. Het jaar waarin Hitler werd benoemd tot Rijkskanselier van Duitsland en de nationaalsocialisten aan de macht kwamen. In dat zelfde jaar trouwde de Duitse Paula Pottgiesser uit het Westfaalse Borken met Arnold van den Hoogenhoff uit Veghel. Arnold was eigenaar van het onopvallende boekenwinkeltje ‘Arnolds boeken’ in de Molenstraat in Veghel. De kordate Paula vond al snel een baan als badjuffrouw in het Veghelse gemeente zwembad, waar zij bekend stond als ‘de Badkaat’.
Boeken
Brabant, brug naar vrijheid
Erfgoed Brabant
In de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Het boek “Brabant, brug naar vrijheid” vertelt bijzondere, inspirerende verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding.
De bevrijders van Schijndel
Dirk Paagman
De Bevrijders van Schijndel gaat dieper in op wat er gebeurd is tijdens de maanden september en oktober 1944. Wie waren de Amerikaanse en Britse bevrijders? Wat gebeurde er tijdens de gevechten in de omgeving?
Granaatweken
Ben Peters & Louis van Dijk
Aan de bevrijding van Schijndel gingen ruim vijf weken van ernstige oorlogshandelingen vooraf, de zogeheten Granaatweken. Het boek “Granaatweken” vertelt dit verhaal aan de hand van notities en dagboeken uit die tijd.
Terugblik ter herinnering
Antoon Verbakel
Antoon Verbakel, zelf ooggetuige, vertelt op een aangrijpende manier over de Duitse inval in mei 1940, de lotgevallen van de Erpse militairen, de invloed van de bezetting op het dagelijks leven, de luchtoorlog met de vele crashes in Erp, Boerdonk en Keldonk, de vreselijke gevolgen van de neergestorte V1-bom en V2-raket in Keldonk, het Erpse verzet en hoe Market Garden de bevrijding bracht.